-
Robbert antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 3 maanden geleden
@alchemist dat is narijping en esterficatie . Daar wordt het iets lichter of zachter . Maar Bij een te zware looizuur en hout invloed zal je in afgesloten fles juist negatieve invloed hebben. De fles afsluiten met katoen helpt ademen… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 3 maanden geleden
@alchemist looizuur / tannines uit hout oxideren door zuurstof . Afsluiten in fles maakt dat zuren binden aan alcohol !
Zonlicht bevordert deze esterficatie.
Decanteren, ademen, zuurstof toevoegen of ozon oxideert Looizuur. -
Diederrick antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 3 maanden geleden
@alchemist Dankjewel! Is 3 maanden dan ook een realistische periode voor een nieuw vat?
-
Diederrick antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 3 maanden geleden
@robbert Dankjewel voor je informatie!Ik heb inmiddels de link van @alchemist gevolg dus daar ben ik op aan het studeren. Het idee is inderdaad het idee om zachtheid aan de drank te houden. het eerste vaatje is er een van… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist gerts , gierst , Boekweit, Amarant, spelt tarwe ,haver maar veelal is rogge in de lage landen in groot aandeel aanwezig in de jenevers. Zelf prevereer ik wat meer de warme rondere smaken dan dat snerpende wat jij zo… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist kruidnagel , kaneel , Curaçao schil , engelwortel , ceder , rood blad en zoethout kom je in heel veel oude recepturen tegen in de boeken van tussen 1600 en 1840 . Niet alleen in Neder ook in duitse… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist ik was zowiezo niet van plan dit recept zelf te gebruiken. Als ik ooit weer een jenever zou maken gebruik zou ik gaan voor een oude standaard zonder rompslomp. Schiedams stijl. Dat is trouwens ook het type wat in… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist vroegere kwakzalverij maakte gebruik van allerlei kruiden drankjes . Denk aan de vele kruidenbitters. Later tot gelegenheids drankjes gebombardeerd denk aan Beerenburger kruidenbitter was ook zo iets wat nu beerenburg is geworden. Absinth was ook een maag darm elixer… Meer lezen»
-
McCorner antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist: Wat mij opvalt in de recepten is dat ze qua totaal gewicht van de stort best wel uiteen lopen: #1 2850 gram gerst en rogge, #2 2850 gram gerst en tarwe, maar dan de gin 4250 gram gerst en… Meer lezen»
-
Frontalex antwoordde op het onderwerp "Whisky distilleren" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist Bedankt voor de tip !
Maar zijn er nog zaken die de zachtheid beinvloeden ? Bvb een produkt toevoegen waarbij de alcohol zeer zacht wordt ? -
Frontalex antwoordde op het onderwerp "Whisky distilleren" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist ik heb de Artisan whiskey ingrediënt kit gekocht van Still Spirits. De Distiller’s instructies kun je op de website vinden.
-
McCorner antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist Een welkome aanvulling aangezien het volgende experiment, getriggerd door het lezen op de site van Zuidam, waarschijnlijk gaat worden 34% gerstemout, 33% roggemeel en 33% maïsmeel😊
-
stookje antwoordde op het onderwerp "gebruik vislijm" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist thx dat ben ik nu aan het proberen. Slibt natuurlijk meteen dicht dus dat wordt een avondje druppelen 🙂
-
McCorner antwoordde op het onderwerp "Jeneverlijm ;-)" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist Natuurlijk gewoon nummertjes door elkaar gehaald, ik bedoelde #3. En niks om je schuldig voor te voelen hoor! Expres als 10 liter batch opgezet omdat het een experiment is. Maar ik zal voor een volgende keer jouw methode in… Meer lezen»
-
McCorner posted a new topic "Jeneverlijm ;-)" – 3 maanden, 1 week geleden
Geinspireerd door de posts van @Alchemist afgelopen vrijdag bij Tuincentrum Tas in Waddinxveen een emmertje gerst vloermout gehaald en bij de korenmolen in Benthuizen twee kilo roggemeel en een kilo tarwemeel op te gaan experimenteren met Hollandse jenever #4. Omdat… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wodka maken maar hoeveel gist?" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist reden van bijsmaak, vroegtijdig stoppen van vergisting , ph drop is ook fout in pitch ! Bakkersgist bij suiker min 70 gram droog bij 25 liter waar 5,5 kilo geconverteerd suiker in zit , 100 gr -125 gr rauw… Meer lezen»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Alcohol in het nieuws" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist leuk, nu het recept nog 😉
-
McCorner antwoordde op het onderwerp "Alcohol in het nieuws" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist Had ik dat geweten, je postte net eerder😂
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Rum, mijn traject van begin tot einde" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist. Ja wel aan ph sturing gedaan met kalk. Vooral de dunder en stengels en ook nog eens het fruit zorgde voor een behoorlijke verlaging van de ph(weet alleen de cijfers niet meer).
-
McCorner antwoordde op het onderwerp "Jenever" – 3 maanden, 1 week geleden
@alchemist Ik ben vanavond op mijn laptop aantekeningen tegengekomen van een soortgelijk jenever recept van Robbert dat bedoeld was voor 100 liter eindproduct en daarbij stond dat werd uitgegaan van 700 liter water. Als ik dan uitga van 25 liter… Meer lezen»
- Meer laden